Jeg ved ikke, om det bare er mig, eller om det er et typisk forekommende fænomen. Men da tiden for mit praktikophold var kommet, kom det bag på mig. Selvom jeg har vidst, at jeg skulle afsted i slutningen af januar 2009 siden begyndelsen af 2008.
Så lige pludselig var der ikke mere, end en uge til, før jeg skulle afsted, og jeg havde endnu ikke aftalt slut-dag i JM, organiseret nedpakning af mit værelse på Valkendorf eller klaret al medicinen. Og jeg havde slet ikke styr på, hvad jeg skulle have med mig.
For at komplicere tingene, blev min pung blevet stjålet onsdag den 14. januar, så jeg mistede mit kreditkort og kørekort - the works - var væk. Så jeg ventede også stadig på mit kreditkort, og kørekortet havde jeg lige så elegant droppet at rykke på. Havde min smidighed været dertil, havde jeg losset mig godt og grundigt i bollerne over det nu...
En yderligere komplicerende faktor var min urimeligt ringe eksamenspræstation i december, som jeg først fik svar på i slutningen af januar. Heldigvis endte alt godt, men det var først ganske kort tid, inden jeg skulle afsted, at jeg fik købt flybillet.
Ok, men der var afskedsmiddag onsdag den 28. januar, og jeg skulle afsted torsdag den 29. Det viste sig onsdag aften, at jeg havde misforstået hvad tid, jeg skulle flyve. Så det var godt, at far havde kigget papirerne igennem. Pakningen af værelset var planlagt til torsdag morgen, ligesom pakningen til turen var planlagt til samme morgen.
Og det hele lykkedes på et hængende hår - og kun med stor hjælp fra Cecilie.
Afsted til lufthavnen og farvel til far, Marianne og Cecilie, og jeg var afsted, og da begyndte det at gå op for mig, at jeg skulle være væk i 6 måneder. Alt imens står en lufthavnsofficial og råber igen og igen, at man skal tage jakken af, tømme lommerne og tage bærbare computere op af ens taske, når man skal igennem security-tjekket, og jeg synes jeg har styr på det hele. C'mon, jeg har jo fløjet tusind gange før. Men men men, Peter havde jo ikke taget sin computer op af tasken. Flot.
Men snart var jeg i luften på vej stik syd. Jeg skulle connecte i Frankfurt og Johannesburg, og på alle flyene, havde jeg vinduespladsen med midtersædet ledigt, så jeg havde masser af plads, og i det hele taget gik hele flyveturen glat. Der var dog den lille krølle, at min baggage blev forsinket i Jo'burg, så den først kom om tirsdagen ugen efter. Ret nederen ventetid, for jeg havde kun ét sæt tøj, og det var det, jeg havde rejst i, og som var gearet til den danske vinter.
Og på trods af, at Grace (min supervisor) bedyrer, at de ikke er så formelle, så er der ikke en eneste, der ikke går i jakkesæt og slips. Så jeg var glad, da min taske kom.

Det var en god uge, jeg kom til Lilongwe i. Sara Gottfredsen - en dansk pige, der tidliger har været praktikant i Malawi Human Rights Commission - tog mig samme weekend med en masse andre internationale til Lake Malawi, hvor jeg fik mig en ornli' syg forbrænding på ryggen (som stadig skaller...). På den måde fik jeg mødt en masse mennesker, og jeg fik snakket mig ind på et volleyball hold, der spiller hver onsdag.
Jeg bor et rigtig fint sted Francesco og Carmen og deres nyadopterede malawianske datter Olivia og to andre lejere, Cathrin og Avik. Francesco er 38 og italiensk, men opvokset i Malawi, Carmen er 30 og canadisk, men opvokset i Thailand, Cathrin er 27 og fra England, og Avik er i slutningen af 20'erne og fra Californien, men med indisk familie. Og de er alle sammen rigtig søde.
Jeg har et stort værelse med mit eget badeværelse. I pakken følger gartner, hushjælp, to vagter om aftenen/natten og to kæmpe, men rigtig søde rottveilere, Lynche og Kiko. Forresten går Lynche snart i løbetid, så om et parmåneder er der hvalpe:)
På kommissionen arbejder jeg tæt sammen med en 29-årig malawiansk advokat, Chrispine, som er super sød og gæstfri og tager mig alle steder hen. I weekenden var vi forbi hans landsby, som ligger 250 km nordpå, og når jeg siger hans landsby, så er det hans landsby. Hans far er høvding, og han er derfor arving til landsbyen - hvis han vil. Vi taler en tidslomme, hvor der bor 100 mennesker, hvoraf ingen har bil og kun tre har strøm: høvdingens tre koner. På billedet herunder ses fra venstre Chrispine, to koner, the village headman og endelig endnu en kone.

Det var en rigtig interessant oplevelse at se landsbyen, der på den ene side forekom utrolig idylisk sådan med mudderhytter og stråtag, men på den anden side kunne stille med de så kendte børn med fluer i hele ansigtet.

Men som Chrispine siger; da han voksede op uden el og uden luksus, så vidste de ikke, at der var en anden verden udenfor. Han havde det fint! Først nu kan han se, at det var et meget hårdt liv.
I landsbyen blev vi behandlet med den allerstørste gæstfrihed, og der blev serveret et hav af mad. Det bestod af ris og "nzima" - dvs. en slags majs-humus, som i deres måltid svarer til vores kartofler - med goat stew og grøntsager. Det smagte rigtig fint, og der var MEGET af det.
Senere fik jeg at vide af Chrispine, at et barn i landsbyen havde grædt fra det sekundt, jeg var kommet dertil, til det sekund jeg tog derfra. For barnet havde aldrig set en hvid mand før og var derfor rigtig bange. Andre børn rendte dog rundt i hælene på mig og smilede, var nysgerrige og tog billeder med mit kamera.
Chrispine tog mig i samme omgang med til en begravelse, han skulle til. Det var jeg lidt beklemt ved, for i Danmark er det jo en meget privat ting. Det viste sig hurtigt, at det aldeles ikke var upassende. Når en person i en landsby dør, så er det et landsby-anliggende. Og landsby-anliggende skal forsås udvidende, så familiemedlemmer til folk, der bor i landsbyen skal komme og arbejdskollegaer, lokalpolitikkere, you name it, skal komme. Jo flere der kommer, desto mere respekt vises der for familien.
Til begravelsen er der en del af gæsterne, dem, der kendte afdøde tæt, som sørger med den tætte familie, mens unge mænd, der ikke tilhører denne gruppe graver graven. Den gruppe var jeg og Chrispine i. Men vi havde ikke skiftetøj med, så jeg nøjedes med at hjælpe med at fælde et træ, som skulle udgøre sengen til kisten i graven. Og det var til stor morskab for de andre, at en mzungu (hvid mand) stod og arbejde. Det havde de ikke set før.
I vores del af selskabet var der en helt igennem god og glad stemning, og folk morede sig og hyggede sig - selvom det pis-øs-regnede. Naturligvis er det trist, når nogen dør, men for dem, der ikke er direkte berørt, fejre man den afdødes nye liv snarere end at begræde det tabte liv. Manden døde i øvrigt af aids - ligesom hans to tidligere koner var døde af aids. Hans nulevende kone og barn har hiv.
På kommissionen har alle taget rigtig godt imod mig og er rigtig søde ved mig og hjælpsomme. Indtil videre har jeg arbejdet med en sag angående (det meget hyppige) tortur begået af politiet, en sag, hvor en deputy police commissioner nægter at tvangsfuldbyrde højesterets dom, da den strider imod hans vens interesser og en sag, hvor en mand hævdede at han var ved at blive nægtet sin ret til arbejde. Denne sidste sag viste sig dog at rumme en meget utaknemmelig og grådig mand, der blot ønskede at suge penge ud af nogle personer, der har betalt hans skolegang og givet ham en stor sum penge og ladt ham være anpartshaver i deres selskab - ud af generøsitet. Meget mærkeligt.
Malawi er et land med nogle fantastiske mennesker. Alle er simpelthen så søde og hjælpesomme og høflige.
Selvom jeg kommer gående i mit jakkesæt med en rygsæk (noget, som de ikke bruger, og som er et vesten-symbol), og de går i deres lasede tøj, er de simpelthen så søde, siger godmorgen og hvordan går det. Den første mandag, hvor jeg kom, var der pga. en kæmpe kommunikationsbrist mellem kommissionen og institut for menneskerettigheder ikke forberedt noget til mig, og der var faktisk ingen på arbejde i min afdeling. Så jeg gik tidligt, men jeg havde ikke penge til minibussen. Så jeg gik ud på gaden, spurgte en mand, der viste sig at hedde Ben, om han kunne forklare mig, hvordan jeg kom til banken. Han tilbød at følge mig hele vejen.
I Malawi er der strømafbrydelse et par timer dagligt, så der var selvfølgelig ikke strøm til, at pengeaftomaten virkede, så jeg måtte gå tilbage med uforrettet sag. Men jeg kunne ikke helt overskue, hvordan jeg skulle finde vej hjem, så jeg spurgte en gut om vej. Han fulgte mig tilbage til hovedvejen, hvor fra jeg egentlig bare skal lige ud. Hen ad vejen stødte jeg ind i en ung kvinde, der hed Maria med hendes 3-årige søn på ryggen, som viste mig vej til den før-omtalte sti.
Indtil videre er jeg kun blevet positivt overrasket over malawianernes gæstfrihed og hjælpsomhed.
I sødags var jeg med Cathrin og nogle af hendes venner på the Four Seasons og spise frokost. Da vi drejede ud fra parkeringspladsen efter frokost og ud på vejen, blev vi passeret af en række militær- og politibiler, og Cathrin og Rebecca råbte til Toby, som kørte bilen, at han skulle stoppe bilen NU! og køre helt af vejen! NU! Det var præsidentens kortege. Det var tydeligt på de limoer og ambulancer, der også var i kortegen. Og på de militære personer, der vredt pegede på os og beordrede os af vejen. Man må ikke være i bevægelse, når præsidenten kører på vejen. Hvem sagde paranoia?
Jeg har læst lidt i en Afrika-bog, og det har jeg har læst so far, handlede om Uganda. Og lad det være sagt fra starten af: Idi Amin var en crazy son of a bitch. Men når han færdedes i trafikken, så kørte han i en åben Jeep alene. Han var en crazy son of a bitch, men han var en modig crazy son of a bitch. Det må man give ham.
Well back to work.